عکس رنگی کلیه ها یا IVP
عکس رنگی کلیه ها یا IVP:
( Intravenous pyelogram)رادیوگرافی IVP نوعی تصویر برداری از سیستم ادراری و مخصوصا کلیه ها میباشد که از طریق تزریق وریدی ماده حاجب با کنتراست روشن تر از بافتهای بدن صورت میگیرد. که عموما به آن عکس رنگی کلیه گفته میشود.
آناتومی کلیه ها و سیستم ادراری:
برای درک بهتر اینکه IVP چگونه به پزشک کمک میکند تا کلیه ها را بررسی کند ، بهتر است ابتدا پیش زمینه ای از آناتومی و فیزیولوژی سیستم ادراری را بررسی کنیم. سیستم ادراری انسان از پایین به بالا شامل مجرای ادرار، مثانه، حالبها و کلیه ها میباشد. کلیه ها اعضای لوبیایی شکل درون حفره شکمی اند که مواد غذایی موجود در خون را جذب و بازجذب نموده و مواد دفعی را وارد ادرار میکنند. کلیه ها همچنین به تعادل یونهای از قبیل سدیم و پتاسیم و ... کمک میکننددر صورت نارسایی کلیه ها یا وجود سنگ در کلیه ها و سایر مسیر های سیستم ادراری ، عملکرد جذب و دفع دچار مشکل شده و یا درد حاصل میشود. در IVP با ورود ماده حاجب به سیستم ادراری به پزشک کمک میشود که تصاویر واضح تری از سیستم ادراری در اختیار داشته باشد.
آمادگی های قبل از IVP:
قبل از انجام IVP نیاز است که بیمار از یک الی دو روز قبل مصرف مسهل هایی مانند روغن کرچک ، شربت سناگراف، قرص دایمتیکون را آغاز نمایید و وعده های غذایی سبک مصرف کند. وعده هایی که نفاخ نباشند تا آمادگی روده ای لازم برای انجام IVP را داشته باشد. البته در کودکان نیازی به دادن آمادگی روده ای نمیباشد.همچنین حساسیتهای دارویی و ابتلا به دیابت و کراتین خون بیمار چک میشود.
روش انجام IVP :
برای انجام IVP معمولا کافیست بیمار روی تخت رادیولوژی در حالت سوپاین (AP) دراز بکشد و سانتر اشعه روی کرست ایلیاک ( حد بالای استخوان لگن) است. البته در برخی کلیشه ها خوابیدن به صورت پرون (PA) نیز توصیه میشود. به طور معمول ۶ تصویر از بیمار گرفته میشود. عکس اول همان رادیوگرافی ساده شکم ( KUB ) میباشد و گرافی های بعدی یک ، پنج ، پانزده و سی دقیقه بعد از تزریق ماده حاجب صورت میگیرند. پس از انجام رادیوگرافی سی دقیقه به طور معمول مثانه پر از ماده حاجب است که به بیمار گفته میشود که اقدام به تخلیه مثانه نمایید و یک کلیشه PVC نیز بعد از تخلیه مثانه گرفته میشود. در صورت وجود مشکل ممکن است به تصاویر تاخیری نیز نیاز باشد.