فیبرو اسکن کبد
فیبرواسکن در لغت به معنای بررسی فیبروزی شدن یا همان سفت و سخت شدن کبد میباشد. فرایند فیبرواسکن غير تهاجمی بوده و هیچ گونه درد و عارضه ای به همراه ندارد.
در واقع فیبرواسکن بسیار شبیه سونوگرافی کبد است ولی سونوگرافی برای بررسی آناتومی کبد بوده اما فیبرواسکن برای بررسی سفتی کبد میباشد.تکنولوژی جدید در فیبرواسکن
در دستگاه های جدید بررسی چرب بودن کبد(steatosis ) برخلاف دستگاه های قبلی که بر اساس نسبت بافت بین کبد و کلیه بود در این دستگاه ها با روش جدیدتر TAI و TSI که باattenuation و scater شدن امواج صوت شدت چربی کبد را می سنجد.
از کبد چرب تا سرطان کبد!
کبد نرمال در فرد عادی به طور معمول مقداری چربی را دارا میباشد اما در صورتی که میزان این چربی از حد طبیعی بالاتر رفته و به طور میانگین این چربی به حدی برسد که ۷ درصد یا بیشتر از آن را نسبت به وزن کبد تشکیل دهد گفته میشود فرد مبتلا به کبد چرب است . کبد چرب در گریدهای پایین برگشت پذیری راحت تری دارد و با اصلاح سبک زندگی و تغذیه مناسب قابل رفع میباشد. کبد چرب به دلایل مختلفی رخ می دهد. کبد چرب غير الکلی در صورت پیشرفت به دلیل آسیب هایی که به کبد وارد می کند می تواند سبب ايجاد فیبروز کبدی شود زیرا در این حین کبد مدام بافت های آسیب دیده را ترمیم میکند و به مرور جنس آن فیبروزی یعنی از جنس بافت اسکار زخم می شود. البته فیبروز می تواند به دلایل مختلفی مانند عفونت های ویروسی یا هر عاملی که باعث آسیب به بافت شود ،ایجاد شود. در ادامه آسيب هاي بیشتر سبب ایجاد سیروز و نارسایی کبدی شده که می تواند به کارسینوم یا سرطان بینجامد.
روش های انجام فیبرواسکن
فیبرواسکن با دو روش انجام می شود.
روش VCTE که با ایجاد لرزش مکانیکی یک موج رفت و برگشتی در کبد ایجاد می کند ویا روش Shear vawe که روش پیشرفته تری میباشد و دستگاه فیبرواسکن با تولید امواج فراصوت با فرکانس پایین یک موج رفت و برگشتی در کبد ایجاد می کند.
در هر دو روش با محاسبه زمان رفت و برگشت موج ذکر شده، سفت بودن کبد یا همان فیبروز محاسبه می شود.نقش فیبرواسکن در جلوگیری از وخامت کبد
کبد عضو مهمی است که عوامل مختلفی مانند رسوب چربی های زیاد ،هپاتیت های ویروسی، بیماری های خود ايمني، مصرف داروها و .می تواند باعث آسیب به کبد شود. در فیبرواسکن کبد هدف تخمین دقیق شدت و میزان آسیب کبدی است. در گذشته برای ارزیابی فیبروز کبدی به وسیله نمونه برداری امکان پذیر بود که کاری تهاجمی و نياز به مراقبت های ویژه داشت.اما امروزه متدهای جدیدتر مانند فیبرواسکن کبد اجازه اسکن غير تهاجمی را به ما میدهد. می توان گفت فیبرواسکن از دقت بسیار بیشتری نسبت به نمونه برداری برخوردار است زیرا مناطق بیشتری را می توان مورد بررسی قرار داد و همچنین علاوه بر بافت فیبروزی، میزان چربی بافت کبدی را نیز برای ما اندازه گیری می کند.